| Temat oglądanego wątku: samba - autoryzacja |
| d80k nowy | samba - autoryzacja 03.08.2006 21:03 | ||||
| Rejestracja: 03.08.2006 Wiadomość: 1 | Witam, siedze od paru dni i proboje rozwiazac taki problem, chcialbym aby moja samba po kliknieciu w otoczeniu sieciowym jakiegos klieta pokazywala takie folderki Public Private i teraz po kliknieciu na Public kazdy wchodzi bez problemu, natomiast klikajac na private pyta o nazwe i haslo uzytkownika i dopiero zezwala na dostep wydawalo mi sie to bardzi proste ale przejzalem juz wiele konfiguracji i albo mam pelny dostep do obydwu katalogow albo obydwa na haslo, ewentualnie public jest dostepny a private na haslo ale w oknie logowania windows pokazuje mi sie w nazwie uzytkownika Nazwa_profilu/Gosc - i to wszystko wyszarzone i nie mozna pisac i pyta tylko o haslo wiec nie moge podac nazwy usera prosze o pomoc lub namiar na jakas strone, lub ksiazke ktora dobrze opisuje podobne konfiguracje z gory dziekuje i pozdrawiam | ||||
| |||||
| Arek gość | Re:samba - autoryzacja 03.09.2006 21:03 | ||||
| niezarejestrowany | A czy możesz napsiać jaką masz autoryzację w sieci? może Acie Directory lub jakiś inny LDAP? -- *.spray.net.pl Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6 | ||||
| |||||
| L00zak gość | Re:samba - autoryzacja 05.09.2006 00:37 | ||||
| niezarejestrowany | Zakładając że obowiązuje login aktualnie zalogowanego użytkownika: [global] ... map to guest = bad user guest account = nobody ... [public] path = /home/public guest ok = yes [private] path = %H browseable = yes writable = yes ... Problem zaczyna się jeżeli chcemy być "kimś innym", wówczas klikanie po otoczeniu sieciowym odpada ponieważ posługujemy się nazwą i hasłem aktualnie zalogowanego użytkownika. MS Windows XP nie pozwala na wielokrotne logowania do tego samego serwera z innymi uwierzytelnieniami (chyba ). Jeżeli koniecznie chcemy się dostać do zasobów jako inny użytkownik to ZANIM zaczniemy klikać po otoczeniu sieciowym należy "podmapować" te zasoby jako inny użytkownik np. takim skryptem:mapuj.bat net use x: \\ipserwera\public /user:login password /persistent:yes net use y: \\ipserwera\private /user:login password /persistent:yes Z tym "persistent" to przesadziłem bo miało być tylko na chwile. Oczywiście to nie jedyny sposób. W sumie to ciekawy problem i chętnie poznam inne rozwiązania. Pozdrawiam -- *.vlan105.corcoran.lubman.net.pl Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1) | ||||
| |||||
| samba - autoryzacja | d80k | 03.08.2006 21:03 |
Re:samba - autoryzacja | Arek | 03.09.2006 21:03 |
Re:samba - autoryzacja | L00zak | 05.09.2006 00:37 |